Waarom Meliora samenwerkt met paarden

Leren kijken naar wat er écht gebeurt. Dat doen we bij Meliora Coaching. Want om beter in je vel te zitten of je organisatie verder te brengen, moeten we elkaar gaan zien. Letterlijk. Om die reden werk ik samen met paarden. Zij zijn mijn co-coach in een groot deel van de sessies.

De paarden bezitten van oudsher een aantal kenmerken die ons in coaching goed helpen bij het leren kijken naar wat er écht gebeurt. Kort en goed:

  • Paarden zijn vluchtdieren. Hierdoor zijn zij zich bewust van wat er nu gaande is. Anders dan wij mensen zijn ze niet bezig met gisteren of morgen. Willen we leren zien wat er nu gaande is, dan helpen ze ons daarbij.
  • Paarden zijn kuddedieren. Net als de mens overigens. Dat betekent dat we bestaan dankzij de ander en dat we de ander nodig hebben bij ons voortbestaan. Dat vergeten we bij zwakke teams of organisaties wel eens. Paarden zijn van nature gevoelig voor de positie die men heeft in die kudde en weten onbalans daarin te duiden.
  • Paarden halen ons uit het hoofd. Door hun fysieke verschijning, maar ook door de warmte, geur en temperament, halen paarden ons even uit het hoofd. Zoals een boswandeling ons ook goed kan doen. Vanuit een meer geaarde situatie voelen we beter en voelen we dus ook beter wat er is en niet is.
  • Paarden zijn vooroordeelvrij. Paarden schatten situaties in een seconde in, maar hebben geen vooroordeel over ons, omdat hun brein anders werkt. Wanneer je gecoacht wordt, merk je dat je met de paarden vrijer kunt spreken. De paarden maken een opener, puurder sessie mogelijk.
  • Met de paarden werken we lichaamsgericht. Door oefeningen te doen en situaties te zien ontstaan, zijn we zelf beter in staat nieuw gedrag te verankeren. Daarmee gaan we vanuit het ‘eigenlijk wel weten’ naar het ‘eindelijk voelen’. Dat helpt om lang verandering en beweging te ervaren.

Mijn paarden Chico & Tonto zullen dus meestal onderdeel zijn van onze sessies, zodat ze ons versneld en doortastender helpen. Omdat je met een vraag komt waar je een wezenlijk antwoord op wil, is deze confrontatie precies wat je nodig hebt. Ervaring met en kennis van paarden hoef je zeker niet te hebben en we werken enkel naast het paard (niet erop). De sessies draaien om jou en niet om de paarden.