FAQ

Coaching met de inzet van paarden is voor veel mensen een bijzondere aanpak. En dat roept logischerwijs veel vragen op. Op deze pagina beantwoord ik de meest gestelde vragen. Wil je meer weten of zit jouw vraag er niet tussen? Dan neem je gewoon even contact met me op.

Meliora coacht graag in samenwerking met paarden. Dat betekent dat de paarden ons helpen in het coachproces. Paarden spiegelen, creëren een situatie waarin gedrag en emotie wordt opgeroepen en zijn een veilige, emotionele thuishaven voor deelnemers. De paarden zijn een ondersteunend element om puurder en sneller tot verandering te komen. Altijd ben jij degene die gecoacht wordt, niet het paard.
Nee, helemaal niet. Natuurlijk is het prettig als je niet bang bent voor paarden, maar verder verwachten we geen ervaring. Het gaat immers om jou en niet om het paard. We gaan ook niet rijden met het paard. In de meeste gevallen zal het paard loslopen in de ruimte of begeleiden we hem met een leidtouwtje. Uiteraard verzeker ik je van een veilige situatie
Het werken met paarden in coaching heeft prachtige voordelen. We werken buiten, zijn fysiek bezig en daardoor uit ons dagelijks hoofd. Daarnaast kunnen paarden gevoel en emotie vinden waar we zelf soms niet bij kunnen of willen. Daarmee helpen paarden ons dus tot de kern te komen van jouw coachvraag. Het werken met paarden is geen must, maar wel een absolute versneller in resultaat.
Nee, hoewel Tonto en Chico voor onszelf natuurlijk wel speciaal zijn. Eigenlijk gebruiken we het natuurlijk gedrag van paarden. Doordat zij kuddedieren en vluchtdieren zijn, is hun communicatie zeer scherp en nauwkeurig. Zonder woorden schatten zij situaties in en communiceren zij met elkaar ter overleving. Die kwaliteit helpt ons in de sessies. Vanuit hun veilige, rustige karakter zijn onze paarden wel extra geschikt voor coaching; ook wanneer je geen ervaring hebt met paarden.
Als je je herkent in een vastgelopen gevoel in je (onderwijzende) werk, of je ervaart stress en last van perfectionisme, kan ik je helpen. Daarvoor is het wel belangrijk dat je de moed hebt echt open te staan voor wat er komen gaat. Coaching is geen snelle reparatie van iets wat niet goed is, maar betreft een persoonlijk ontwikkeltraject waarin jij de belangrijkste persoon bent. Met mijn paarden help ik je uiteraard op weg. Twijfel je of jouw vraag passend is? Neem gewoon even contact op, dan hebben we het er over.
Jazeker. Mijn expertise bestaat uit coaching met bepaalde technieken en vraagstukken. Mijn ervaring in en liefde voor het onderwijs maakt dat ik met name onderwijzend personeel coach. De uitdagingen en dynamieken die zich daarbij aandienen, kunnen zeker ook buiten het onderwijs terugkomen. Perfectionisme, erkenning op de werkvloer en innerlijke rust zijn zaken waarbij ik je graag begeleid. Neem even contact met me op, dan kan ik het verder aan je toelichten en kijken we of er een klik is.
Dat zien we geregeld. Misschien weet je al wel wat de crux is, maar is er nog geen échte verandering ontstaan. Het daadwerkelijk in actie komen of veranderen is simpelweg nog onvoldoende verankerd. Omdat ik werk met de paarden, buiten en in oefeningen, zijn we meestal goed in staat om dat wat we weten te gaan ervaren. Coaching met de inzet van paarden is dus ervaringsgericht. Mede doordat we fysiek bezig zijn, wordt niet alleen je hoofd, maar ook je hart en je lichaam herinnerd aan nieuw gedrag.
We hebben een eerste kennismaking en bespreken daarin je coachvraag en wensen. Aan de hand van die kennismaking stel ik een coachtraject voor. In principe zijn dat meerdere sessies, meestal met de inzet van de paarden. In onze laatste sessie blikken we terug op waar je stond, welke verandering de coaching heeft gebracht en hoe je zelfstandig verder kan. Het is ook mogelijk dat we een intensief traject afstemmen met elkaar, bijvoorbeeld van een aantal dagen. In team- en organisatie coaching wisselen de sessies van een dagdeel tot een meerdaags traject. In alle gevallen stel ik aan de hand van onze kennismaking een traject op maat op, zodat het altijd past bij de persoonlijke wensen. Wil je een eerste kennismaking plannen? Neem dan even contact met me op.
Dat verschilt, afhankelijk van je behoefte en het aantal sessies dat we met elkaar afstemmen. Wil je meer informatie, dan kunnen we het beste even contact hebben.
Dat is natuurlijk lastig te zeggen. Sommige mensen zijn best sceptisch over de samenwerking met de paarden of verwachten iets anders. Daarom is het goed te weten wat coaching met de paarden in de kern doet. Deelnemen aan de sessies kan door het pure karakter soms best spannend zijn, omdat ter tafel komt wat je misschien (nog) niet kan zien of weten. Tegelijkertijd is juist dat de groei die jij of je team wel nodig heeft. Coaching met de paarden is daarom iets voor individuen en teams die écht tot de kern durven te komen en openstaan voor verandering.